Volcanoes National Park

Experience the breathtaking landscape of the Himalayas

In het noord-westen, grenzend aan de Virunga Mountains, ligt dit nationaal park wat waarschijnlijk de bekendste attractie van Rwanda herbergt, namelijk de zeldzame berggorilla’s. Het park is tevens verbonden met het Virunga National Park wat in Congo ligt en waar zich ook berggorilla’s bevinden. Veel van de gorilla’s maken soms de oversteek van het ene gebied naar het andere. Het totale gebied beslaat ongeveer 8000 km2, maar het Volcanoes National Park is ongeveer 125 km2 groot.

Landschap

Het Volcanoes National Park wordt, zoals de naam al zegt, gekenmerkt door een keten van een vulkanen, die bekend staan als de Virunga Mountains. Dit zijn in totaal 8 vulkanen waarvan de  hoogste (Mount Karisimbi) ongeveer 4500 meter is. Zes van deze vulkanen zijn al jaren slapend, maar twee zijn nog altijd actief (Mount Nyiragongo en Mount Nyamuragira). Beide zijn gelegen in Congo. Het gebied is eigenlijk nergens vlak en kenmerkt zich door o.a. stukken met veel bamboeplanten en daarnaast grote stukken regenwoud. Qua temperatuur is het vaak wat frisser in dit deel van Rwanda, vooral doordat een groot gedeelte van het landschap hoger gelegen is.
Het feit dat het landschap hier gelegen is zorgt er voor dat sommige mensen wat moeite hebben met ademenen. Echt hoogteziek zul je niet worden, maar om optimaal te genieten van je reis kan het aan te raden zijn om één of twee dagen voor je op excursie gaat alvast aan te komen zodat het lichaam kan wennen aan de hoogteverschilllen.

Excursies

Voor toeristen is het Volcanoes National Park met name bekend vanwege de populaire gorilla trekkings, maar er is meer te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een hiking trip doen in het gebergte wat je o.a. leidt naar de begraafplaats van Dian Fossey, die als eerste het gedrag van de gorilla’s bestudeerde en er voor zorgde dat deze beesten gewend raakten aan het gezelschap van mensen. Daarnaast leidt deze excursie je ook naar het door haar opgezette Karisoke Research Centre.

Naast berggorilla’s leeft er nog een zeldzame soort apen in dit gebied en ook hiervoor kun je een speciale excursie ondernemen, namelijk de gouden apen. Deze apen-soort leeft vooral in het bamboe-gebied en is daarom wat makkelijker te vinden. Wanneer je ze eenmaal gevonden hebt dan kun je een uur in hun nabijheid blijven om te zien hoe ze hun dagen doorbrengen.

Om ook een beeld te geven van de menselijke leefgewoontes zijn er twee culturele centra die de moeite van het bezoeken waard zijn, namelijk SACOLA Cultural Centre en Iby’Iwacu Cultural Village, beide gelegen in Kinigi.

Toch komt het gros van de mensen naar het Volcanoes National Park om de berggorilla’s in levende lijve te aanschouwen en dat kunnen wij ons goed voorstellen. Op de pagina over gorilla trekking vertellen we je alle ins en outs over deze excursie.

Accomodaties

Wanneer je een gorilla trekking geboekt hebt dan zul je waarschijnlijk vroeg in de ochtend moeten vertrekken. Qua prijs en afstand vanaf het vertrekpunt (hoofdkantoor van Volcanoes National Park) voor de gorilla trekking is het Kinigi Guesthouse, gelegen in Ruhengeri, wat ons betreft een aanrader. Mocht je op zoek zijn naar een luxer verblijf dan is Virunga Lodge een absolute aanrader: rustig gelegen en een prachtig uitzicht op het Virunga gebergte.

 

Virunga Mountains

Virunga Mountains

Bamboeplanten

Bamboeplanten

Berggorilla's

Berggorilla’s

Everest Base Camp Trek

From USD 1650

Duration
9 Days
Max Altitude
5240 m
Grade
Moderate

Everest Circuit Trek

From USD 2400

Duration
12 Days
Max Altitude
5550 m
Grade
Moderate

Annapurna Trek

From USD 1134

Duration
14 Days
Max Altitude
5416 m
Grade
Difficult

Manaslu Trek

From USD 1954

Duration
12 Days
Max Altitude
5240 m
Grade
Difficult

Yala Peak Climbing

From USD 1650

Duration
12 Days
Max Altitude
5550 m
Grade
Strenuous

Mera Peak Climbing

From USD 2400

Duration
14 Days
Max Altitude
6400 m
Grade
Moderate

Lobuche Peak Climbing

From USD 1134

Duration
14 Days
Max Altitude
5100 m
Grade
Strenuous

Thorong Peak Climbing

From USD 1954

Duration
12 Days
Max Altitude
6100 m
Grade
Strenuous

Trek Reviews

5/5
5/5
5/5