An error has occurred

Reisadvies Rwanda | Ontdek Rwanda

Rwanda staat al sinds het beëindigen van de genocide in 1994 bekend als een land waar relatief weinig onrust heerst. Toch blijft het een land waar de sfeer plotseling om zou kunnen slaan vanwege dreigingen, met name vanuit de Democratische Republiek Congo.

Is het veilig om naar Rwanda te reizen?

Ja, momenteel is Rwanda een relatief veilig land om naar toe te reizen. Het land kent weinig criminaliteit en onrust en tegen de weinige toeristen is de bevolking over het algemeen vriendelijk. Toch is waakzaamheid vereist bij een bezoek naar Rwanda. Met name in de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo is extra alertheid vereist. Veel van de ex FAR/Interhamwe mensen zijn na de oorlog in 1994 gevlucht naar Oost-Congo en zitten hier nog altijd. Zij vormen echter nog altijd een dreiging aangezien zij tegen de huidige regering van Rwanda zijn. De regering werkt aan ontwapening en berechting van deze groep mensen, maar dit momenteel nog altijd niet voltooid. De kans op een plotselinge wijziging van de situatie in deze regio blijft dus bestaan.

Voor wat betreft de overige gebieden geldt dat Rwanda veilig is, zeker t.o.v. veel andere Afrikaanse landen. Wel geldt dat straten buiten de steden ’s avonds beter vermeden kunnen worden vanwege verkeersonveilige situaties.

Tips m.b.t veiligheid in Rwanda

  • Vermijd openbare samenscholingen en opstanden
  • Buiten de stad is het onverstandig om je in het openbaar te begeven na zonsondergang i.v.m. de verkeersveiligheid
  • Wees waakzaam in de buurt van de grensstreek met Congo (Noord-  en Zuid-Kivu)
  • Zorg voor goede inentingen voor Rwanda
  • Zorg dat je voor je het land betreedt in het bezit bent van geldige visum-aanvraag voor Rwanda
  • Bekijk voor vertrek altijd de site van de Nederlandse Ambasade in Kigali of die van de rijksoverheid