An error has occurred

Praktische info - Ontdek Rwanda

Reizen door Rwanda is nog niet dusdanig populair dat het internet vol staat met reviews van wat je wel en niet moet doen wanneer je een bezoek brengt aan het land van de duizend heuvels. Vanuit onze ervaring kunnen we echter wel een aantal tips geven die jouw rondreis door Rwanda een stuk aangenamer kunnen maken.

Tips voor reizen door Rwanda

Rwanda is in veel opzichten nog in ontwikkeling. Verharde wegen zijn er niet altijd, het internet is nog niet top en veel van de bewoners spreken maar mondjesmaat Engels. Toch is dat wat ons betreft geen reden om geen bezoek te brengen aan Rwanda. Met de volgende tips ga je goed voorbereid op reis naar Rwanda.

 • De officiële taal in Rwanda is het Kinyarwanda, maar daarnaast wordt er ook Engels en Frans gesproken. Sinds een aantal jaar is het Frans afgeschaft als 2e taal, maar in de praktijk zullen meer mensen Frans spreken dan Engels, dit geldt met name voor oudere inwoners.
 • Huur een 4-wheel drive. Het openbaar vervoer in Rwanda is nog onbetrouwbaar en bovendien kun je op veel plaatsen niet eens komen met het openbaar vervoer. Door de matige kwaliteit van sommige wegen is een 4-wheel drive een verademing als je weer eens op een onverharde weg belandt. Het verkeer is wat minder vastgelegd met regels dan in Nederland en het is dus een beetje uitkijken wat je tegenligger soms gaat doen.
 • Kijk uit met water. Zowel het drinkwater als het water in de meren is niet (altijd) van goed kwaliteit. Qua drinkwater is het verstandiger om flessen water te gebruiken die je overal in winkels kunt kopen. Zwemmen in het Lake Kivu kan ook gevaarlijk zijn vanwege gassen.
 • Nederlandse stekkers kunnen gewoon gebruikt worden in Rwanda. Over het algemeen wordt er overal in Rwanda gebruik gemaakt van de gewone 2-pins stekker zoals wij die ook in Nederland gebruiken. Een speciale reisstekker is dan ook niet nodig.
 • Wanneer je internet wilt gebruiken dan kan het verstandig zijn een Rwandese simcard te kopen. Met een prepaid-kaart kun je relatief goedkoop en lang internetten en zul je niet steeds afhankelijk zijn van een internetcafé. In de meeste plaatsen is wel een 3G-verbinding te maken waardoor je toch even snel wat informatie kunt opzoeken.
 • Het is verstandig om wat extra contant geld op zak te hebben. Niet elke pinautomaat accepteert de Nederlandse pinpas en ook lang niet elke plaats heeft een ATM. Ook creditcards worden niet overal geaccepteerd.
 • Rwanda is een van de veiligere landen in Rwanda, over het algemeen lopen toeristen geen enkel risico. Toch is het altijd even verstandig om het reisadvies richting Rwanda in de gaten te houden om eventuele verrassingen te voorkomen.
 • Het kans soms verstandig zijn een lange broek te dragen aangezien veel Rwandezen zijn nog niet echt gewend aan kleding die niet het volledige lichaam bedekt. Als vrouw zijnde is het daarom ook meer verstandiger een t-shirt te dragen i.p.v. een hemdje. Ruzie zul je niet krijgen vanwege je kledingkeuze, maar het kan het contact met de lokale bevolking soms net iets gemakkelijker maken.
 • Qua kleding is het verstandig om van alles wat mee te nemen. De temperatuur is vaak rond de 25 graden, maar dat neemt niet weg dat het ’s avonds af kan koelen waardoor een vest toch wel prettig is.
 • Maak een rondreis door het hele land. Rwanda is heel divers en dat merk je het beste als je het hele land rondreist. in twee tot drie weken kun je de leukste bezienswaardigheden en steden van het land bezoeken en heb je een goed beeld van het prachtige land dat Rwanda is.
 • En als laatste tip: bezoek de berggorilla’s in het Volcanoes National Park! Hoewel de prijs voor een gorillatrekking fors is, zal het een ervaring zijn die je nooit meer vergeet en waarschijnlijk ook nergens anders gaat meemaken. Waar anders heb je de mogelijkheid om op enkele meters afstand van een hele groep gorilla’s te staan en te zien hoe ze echt in het wild leven?