An error has occurred

Weer, klimaat en beste reistijd voor Kigali, Rwanda

Rwanda is centraal gelegen in Afrika en kent als buurlanden Tanzania, Congo, Burundi en Uganda. De hoofdstad is Kigali.

Temperatuur in Rwanda

Rwanda kent een gematigd tropisch klimaat, wat het verblijf in het land erg prettig maakt. De temperatuur schommelt het hele jaar door rond de 25 graden. In het noorden en westen, waar veel bergen zijn, is het vaak iets koeler. Wanneer je van plan bent om een gorillatrekking te gaan doen dan is het verstandig om hier rekening mee te houden. Voor Centraal Afrikaanse begrippen heeft Rwanda een vrij koel klimaat. De oorzaak hiervan ligt ook in de heuvelachtige ligging van Rwanda. In de nachten koelt het af tot ongeveer 10 à 14 graden.

Gorilla's houden niet van regen

Gorilla’s houden niet van regen

De regen zorgt er voor dat Rwanda een vruchtbaar land is.

De regen zorgt er voor dat Rwanda een vruchtbaar land is.

 

 

 

 

 

 

Jaarlijks zijn er twee regenseizoenen in Rwanda. Deze staan bekend als het lange regenseizoen en het korte regenseizoen. Het lange regenseizoen is van februari tot mei en staat bekend als de periode waarin het veel en vaak ook erg lang regent.
Het korte regenseizoen begint ongeveer half oktober en duurt tot ongeveer december. In deze periode vallen er ook vaak buien, maar minder heftig en van kortere duur. In totaal valt er ongeveer 800 à 900 millimeter regen per jaar, waarvan het grootste deel in het noorden, westen en zuiden. In het oosten, waar o.a. het Akagera National park ligt, is het vaak droger. Je vindt hier dan ook veel savanne. Meer informatie over o.a. het aantal zonuren, de hoeveelheid neerslag per maand en de temperatuur per maand vind je op de site van Klimaatinfo.

 

Beste reistijd

Het zal je niet verbazen dat de beste periode om Rwanda te bezoeken tussen de regenseizoenen in ligt. Veel mensen bezoeken het land dus ergens vanaf mei t/m september of (in mindere mate) van januari tot februari.
Hoewel deze maanden bekend staan als het ‘droge seizoen’ wil dit niet zeggen dat het ook per definitie droog is. Het meenemen van wat regenkleding is dan ook altijd aan te raden zodat je niet verrast wordt door een plotselinge regenbui.