Akagera National Park

Experience the breathtaking landscape of the Himalayas

Het oudste en meeste ‘Afrikaanse’ park van Rwanda is het Akagera National Park. Het heeft sinds 1934 de status van National Park en is vernoemd naar de Kagera rivier die de diverse meren in het Akagera park voorziet van water. In het park vind je een divers landschap van moeras, savanne en bergen.

Meest voorkomende dieren

In het Akagera park vind je een grote verscheidenheid aan dieren. In totaal zijn er zo’n 8000 zoogdieren en 500 vogelsoorten. Gezien de omvang van het park (ongeveer 1122 m2) kan er gezegd worden dat er een grote biodiversiteit heerst in dit park. Dit wil echter niet zeggen dat je per definitie meer dieren zult zien dan in andere parken. Volgens kenners zijn er in veel andere Afrikaanse parken meer dieren te zien, maar daar staat tegenover dat je hier vaak wel het alleenrecht hebt als toerist. Dit feit, in combinatie met het diverse en prachtige landschap dat het park te bieden heeft, maakt Akagera een uitstekende keuze voor een ultieme Afrika-experience!

Wanneer je afreist naar het Akagera National Park dan heb je grote kans om o.a. giraffen, olifanten, nijlpaarden, zebra’s, antilopen, buffels, hyena’s, luipaarden, jakhalzen en diverse apensoorten als bavianen, vervet apen en ook de vrij zeldzame blauwe apen te zien.
Sinds 2015 zijn er in het park ook weer leeuwen te bewonderen. Deze waren zo’n 15 jaar eerder uitgestoren, maar nu dus opnieuw uitgezet. Het park heeft daarnaast plannen om ook de oostelijke zwarte neushoorn weer opnieuw uit te zetten, waarmee het park weer de status van een ‘big five park’ zou kunnen krijgen.

Beschermde status

Het park heeft zoals gezegd geen overvloed aan dieren. De oorzaak hiervan gaat terug naar de jaren 80 waarin stropers erg actief waren en er voor zorgden dat de populatie dieren in het park sterk terug liep. Daarnaast zijn er tijdens en na de genocide in de jaren 90 ook veel vluchtelingen teruggekeerd naar Rwanda en is een deel van het park aan hen toegewezen zodat zij zich toch konden voorzien in hun levensonderhoud door hier landbouwgrond van te maken. Dit alles heeft er voor gezorgd dat het park in die jaren zowel qua omvang als qua dieren fors is teruggelopen.

De afgelopen jaren is de regering zich echter weer meer bewust geworden van het belang van Akagera voor Rwanda, niet alleen vanwege het behoud van de natuur en de dieren, maar ook vanwege de mogelijkheden die het biedt voor het toerisme. De regering heeft er daarom o.a. voor gezorgd dat er meer rangers ingezet worden. Waren er in 2010 nog 59 rangers, nu is dat het drievoudige. Dit strengere toezicht heeft er toe geleid dat er minder gestroopt wordt.
Daarnaast wordt er om de 2 jaar een telling gehouden om inzicht te krijgen in de hoeveelheid dieren en zijn een aantal olifanten uitgerust met een GPS-systeem zodat inzicht verkregen wordt in hun leefpatroon. Om te zorgen dat de lokale bevolking rondom het park niet in de verleiding komt om te gaan stropen delen zij mee in de inkomsten van het park en worden zij ook ingehuurd voor bijvoorbeeld onderhoud van het park.

Overnachting

Wanneer je wilt overnachten in het Akagera National park dan heb je vooralsnog weinig keuze. Het land is qua toerisme nog volop in ontwikkeling en dat zie je terug aan het aantal beschikbare accommodaties. Aan de rand van het Ihema meer liggen de Akagera Game Lodge en ook Ruzizi tented camp. In deze laatste accommodatie overnacht je dus in een tent. Daarnaast zijn er nog drie campings in het nationale park je het gevoel van kamperen tussen het wild kunnen bieden.

Contactgegevens

Akagera National Park
P.O. Box 1448
Kigali
Rwanda
E-mail: akagera@african-parks.org
Tel: +250 (0) 782166015

Akagera National Park

Akagera National Park

Baviaan

Everest Base Camp Trek

From USD 1650

Duration
9 Days
Max Altitude
5240 m
Grade
Moderate

Everest Circuit Trek

From USD 2400

Duration
12 Days
Max Altitude
5550 m
Grade
Moderate

Annapurna Trek

From USD 1134

Duration
14 Days
Max Altitude
5416 m
Grade
Difficult

Manaslu Trek

From USD 1954

Duration
12 Days
Max Altitude
5240 m
Grade
Difficult

Yala Peak Climbing

From USD 1650

Duration
12 Days
Max Altitude
5550 m
Grade
Strenuous

Mera Peak Climbing

From USD 2400

Duration
14 Days
Max Altitude
6400 m
Grade
Moderate

Lobuche Peak Climbing

From USD 1134

Duration
14 Days
Max Altitude
5100 m
Grade
Strenuous

Thorong Peak Climbing

From USD 1954

Duration
12 Days
Max Altitude
6100 m
Grade
Strenuous

Trek Reviews

5/5
5/5
5/5