Voor wie nog energie overheeft na een bezoek aan de gorilla's is er de mogelijkheid om ook een wandeling te maken in de zogeheten Musanze Caves, oftewel, de grotten in Musanze

De Musanze Caves zijn pas sinds enkele jaren onderdeel van de toeristische attracties die Rwanda biedt en worden ook nog niet door veel toeristen bezocht. Toch is dit zonde. De grotten in de buurt van Ruhengeri zijn ontstaan door de enorme lavastromen van een vulkaanuitbarsting miljoenen jaren geleden. Tijdens de genocide werden de grotten veelal gebruikt door Tutsi’s om zich schuil te houden, maar tegenwoordig worden de Musanze Caves gekenmerkt door een dichte bevolking van vleermuizen en diverse half ingestorte  gedeeltes. Dit maakt het geheel tot een bijzondere aanblik, mede door het af en toe binnenvallende licht. Een tocht naar de Musanze Caves zal je door de 2 kilometer lange grotten leiden waarbij je naast op de kop hangende vleermuizen ook vele planten zult zien. Op sommige plekken zal de gids het licht even doven waardoor je echt in totale duisternis zult staan en dit maakt de excursie tot de bijzondere ervaring die het echt is. Het boeken van een tocht kan via reservation@rwandatourism.com.

Toegang tot de grotten is echter wel prijzig, namelijk $ 50,- per persoon. Hiervoor krijg je een 2,5 uur durende tour onder begeleiding van een ervaren gids.