Gorilla Trekking

Experience the breathtaking landscape of the Himalayas

Het hoogtepunt van een reis naar Rwanda voor veel mensen: het zien van wilde berggorilla’s in hun natuurlijke leefomgeving terwijl je zelf op slechts enkele meters afstand staat. Het zorgt bij eenieder voor een onvergetelijke ervaring. En dat is het ook! Een goede voorbereiding is echter wel belangrijk, daarom op deze pagina wat informatie en tips om zo te zorgen dat je optimaal voorbereid bent op jouw ontmoeting met de beroemde berggorilla’s.

Het regelen van een permit voor de gorilla trekking

Een bezoek aan de berggorilla’s is niet alleen prachtig, maar ook zeer geliefd. Dagelijks kunnen er slechts enkele tientallen mensen mee om de berggorilla groepen te aanschouwen en je kunt je voorstellen dat deze plekken snel vol zijn. Reserveren is dus noodzakelijk. Wil je zeker zijn van je plek dan kun je het beste een maand of 3 à 4 van tevoren reserveren. Met name in het hoogseizoen is de kans namelijk groot dat de gorilla trekkings snel volgeboekt zijn. Ga je in de maanden buiten het hoogseizoen dan kun je waarschijnlijk wel iets later boeken, maar het zal voor de prijs geen verschil maken. Deze prijs is voor toeristen namelijk aan de hoge kant. Je betaald voor een 1-daagse tocht namelijk liefst $ 750,-. Dit bedrag wordt volgens de overheid van Rwanda weer besteed aan het onderhoud van het park en ook om het park veilig te houden voor stropers. Ben je zelf inwonend in Rwanda, maar wel buitenlander, dan krijg je wel een fikse korting en betaal je slechts $ 375,-. Een Rwandees kan nog een stuk voordeliger een bezoek brengen, namelijk voor 30.000 Rwandese franken, wat neerkomt op zo’n $ 35,-. Flinke prijsverschillen dus, maar waarschijnlijk zit je als toerist vast aan het bedrag van $ 750,-.

Het boeken van een permit kun je doen bij het RDB Tourism and Conservation Reservation Office. Zij zijn te bereiken op telefoonnummer +250 252 57 65 14 of via e-mail: reservation@rwandatourism.com

Voorbereiding op de gorilla trekking

Wanneer je de gereserveerd hebt voor de gorilla trekking dan zul je instructies krijgen hoe laat je ’s ochtends aanwezig moet zijn bij het verzamelpunt. Omdat het om een flinke tocht gaat is het aan te raden om stevige schoenen aan te trekken en zeker niet je allerbeste kleren. Vanwege de hoogte zal een vest waarschijnlijk ook niet misstaan. De wandeltocht richting de berggorilla’s duurt circa drie uur, afhankelijk van waar ze op dat moment verblijven, dus iets te eten en drinken voor onderweg is zeker geen overbodige luxe. In geval van regen dan is ook een regenpak absoluut aan te raden.

Om ’s ochtends niet heel vroeg je bed uit te hoeven zou je kunnen overwegen om in de nacht voor je de gorilla trekking gaat doen, te overnachten in het nabijgelegen Kinigi Guesthouse. Dit is een eenvoudig, maar betaalbaar adres op loopafstand van de verzamelplaats. Bij de verzamelplaats kun je je permit inleveren waarbij je waarschijnljik gevraagd wordt om je te identificeren (dus vergeet niet je paspoort!) en daarna wordt je ingedeeld in een groep.

In welke groep je ingedeeld wordt hangt af van de afstand die je wilt lopen om de berggorilla’s te zien. De grootste groep (circa 39 berggorilla’s) die bekend staat als de Susa-groep zit vaak ook het verste weg, maar de kans dat je veel berggorilla’s zult zien, is dan ook het grootst. Andere groepen zitten vaak dichterbij en hiervoor hoef je minder ver het Volcanoes National Park in te trekken.

De zoektocht naar de berggorilla’s

Wanneer de groepen geformeerd zijn zul je per auto richting de voet van het Volcanoes National Park gaan. Vanaf hier zul je te voet het laatste stuk moeten beklimmen richting de berggorilla’s. Dit kan, afhankelijk van waar de gorilla’s zich op dat moment bevinden en welke groep gorilla’s je wilt gaan zien, een flinke tocht zijn. Omdat de dieren zich het liefst hoog in het gebergte verschuilen zul je het hele stuk, onder begeleiding van de gids, omhoog moeten beklimmen. Gebaande paden zijn er vaak niet en je beweegt je door de akkers van de lokale bevolking.

Akkers in Rwanda

Akkers in Rwanda

Dieren op weg naar de Volcano Mountains

Dieren op weg naar de Volcano Mountains

 

 

 

 

 

 

Na een klim van aantal uur zul je echt aan de rand van de Volcano Mountains komen. Middels een bordje wordt duidelijk dat de gorilla trekking hier pas echt gaat beginnen. De eerste kilometers wandel je door een bamboebos waar je al sporen van de gorilla’s kunt zien. Wanneer ze zin hebben in een bamboe hapje dan nemen ze de moeite om de afdaling te maken naar dit stuk terrein. Vanuit het bamboebos kom je plotseling midden in het regenwoud terecht. Vele groene planten, bomen en struiken waarbij je je soms echt een weg moet banen door de dichte begroeiing. Het is duidelijk dat de zoektocht nu echt begonnen is!

Regenwoud in Rwanda

Regenwoud in Rwanda

Het Gorilla Trekking Pad

Het Gorilla Trekking Pad

 

 

 

 

 

 

Na een flinke tocht en veelvuldig radiocontact van de gids zal het dan plotseling werkelijkheid worden: je komt oog in oog te staan met een berggorilla. De gids heeft van tevoren instructies gegeven en ‘communiceert’ zelf met de gorilla’s door een diep gegrom in zijn keel. Dit is het teken voor de gorilla’s dat de bezoekers geen kwaad in de zin hebben. De instructies komen eigenlijk op het volgende neer:

  • Demp je stem als je in de buurt bent bij de gorilla’s
  • Maak geen onverwachtse bewegingen
  • Vermijd oogcontact en staren in de ogen van de gorilla’s, dit kan onverwachtse reacties uitlokken bij de dieren
  • Wanneer een gorilla toch reageert op jouw aanwezigheid, zorg dan dat je stil staat en het dier niet aankijkt. Ondertussen volg je de instructies van de gids.
  • Kom niet te dicht in de buurt van de gorilla’s, probeer altijd minimaal 7 meter afstand te houden.

Dit alles zal er voor zorgen dat je een onvergetelijke ervaring hebt met één van de grootste primaten ter wereld. Ongeveer 60 minuten lang mag je toeschouwer zijn van fascinerende dieren die veel op ons mensen lijken, maar toch ook weer heel anders zijn.

Gorilla Trekking

Gorilla’s aan het luieren

Gorilla Trekking: eten

Zie de gorilla’s eten terwijl jij op bezoek bent

 

 

 

 

 

 

Nadat de 60 minuten om zijn (en dat gaat veel sneller dan je denkt!) zul je langzaam beginnen aan de terugreis om de dieren weer verder te laten leven in hun eigen natuurlijke omgeving.

Benieuwd naar meer informatie over deze bewoners van het Volcanoes National Park? Bekijk dan het artikel over de berggorilla’s.

Everest Base Camp Trek

From USD 1650

Duration
9 Days
Max Altitude
5240 m
Grade
Moderate

Everest Circuit Trek

From USD 2400

Duration
12 Days
Max Altitude
5550 m
Grade
Moderate

Annapurna Trek

From USD 1134

Duration
14 Days
Max Altitude
5416 m
Grade
Difficult

Manaslu Trek

From USD 1954

Duration
12 Days
Max Altitude
5240 m
Grade
Difficult

Yala Peak Climbing

From USD 1650

Duration
12 Days
Max Altitude
5550 m
Grade
Strenuous

Mera Peak Climbing

From USD 2400

Duration
14 Days
Max Altitude
6400 m
Grade
Moderate

Lobuche Peak Climbing

From USD 1134

Duration
14 Days
Max Altitude
5100 m
Grade
Strenuous

Thorong Peak Climbing

From USD 1954

Duration
12 Days
Max Altitude
6100 m
Grade
Strenuous

Trek Reviews

5/5
5/5
5/5